Waarom start je eerst met het aanleren van crawl en niet met schoolslag?

Na de volledige cursus van self rescue te hebben doorlopen, is een kind watervrij. Dit wil zeggen dat het kind kan drijven en trappelen op rug en buik. Het is vanuit die houding, dat we de armen erbij nemen. De stap naar deze zwemslagen is veel kleiner/natuurlijker dan schoolslag.

Bij schoolslag moet het kind 2 zeer onnatuurlijke houdingen aanleren: eerst elk apart en dan syncroon. Het is dus van belang dat het kind eerst de basis kan om pas dan het moeilijkst aan te leren. Je kind zal ook sneller vertrokken zijn met de techniek en er meer plezier aan hebben.

 De geadviseerde minimumleeftijd volgens de Vlaamse Zwemfederatie (VZF):

·      rugcrawl = 5 jaar

·      crawl = 5 à 6 jaar

·      schoolslag = 6 à 7 jaar

·      vlinderslag = 7 à 8 jaar

Op heden zijn Belgen quasi de enigsten ter wereld (!!!) die schoolslag als eerste slag aanleren (bvb. in publieke zwembaden is dit vaak standaard). Dit staat loodrecht tegenover het zwembeleid van de Vlaamse Zwemfederaties (en trouwens ook alle andere internationale zwemfederaties) en dat van NaGé. Naast het argument van leeftijd, moet het kind ook watergewend zijn volgens de VZF om te kunnen starten met schoolslag. Dat houdt in dat kinderen:

  • zich kunnen verplaatsen in een diep bad met drijfmiddelen

  • durven het hoofd onder water steken

  • durven springen in een diep bad zonder hulpmiddelen

  • drijven op de buik en rug

Om schoolslag aan te leren moet je voldoende spierkracht hebben in de benen en de hersenen moeten ook voldoende ontwikkeld zijn om de beweging eigen te maken (na-doen of iets gelijkaardigs doen is ‘gemakkelijk’, het volledig alleen kunnen, een heel andere zaak).

Bij NaGé starten we enkel met schoolslag als de kinderen volledig watervrij zijn. De kinderen doorlopen sowieso de eerste 3 doelstellingen (overlevingszwemmen, zwem-drijf-zwemmen & crawl) vooraleer we met schoolslag starten. Afhankelijk van de leeftijd, motoriek, regelmaat & karakter van het kind, kan dat op enkele lessen doorlopen worden. De startleeftijd van 6 jaar kan zo verschuiven naar jongere kinderen (bvb. een kind van 4 jaar zou het kunnen aanleren als hij/zij de eerdere niveau’s doorlopen heeft).

Het dient tot niks om je kind te laten starten met schoolslag en hopen dat dit in zo weinig lessen kan lukken. Deze ‘snel-snel’-methode passen we bij NaGé niet toe want we geloven dat dit op termijn toch niet ideaal is voor de kinderen. Het leerproces duurt langer en zal meer uitdagingen kennen.

Previous
Previous

Waarom moet je leren zwemmen?

Next
Next

Waarom wel/niet zwemmen met een duikrbil?