Flutterkick?

Flutter-what? Flutterkick 🧜🧚‍♀️
In de betoverende wereld van zwemtechnieken, is er één beweging die de essentie vormt van een vloeiende en krachtige rugslag: de flutterkick. De juiste uitvoering van deze beenslag is cruciaal voor een gestroomlijnde vooruitgang in het water. Ontdek hier de geheimen van een perfecte flutterkick en hoe deze elegante beweging de sleutel is tot een moeiteloze rugslag.

back stroke, rugslag, flutterkick

Hoe creëer je de perfecte kick?

De “flutterkick” is de enige juiste manier om te trappelen:
✅ De beweging wordt ingezet vanuit de heupen.
✅ De benen bewegen dicht bij elkaar, op en neer.
✅ De tenen dienen naar achter gericht te zijn (ballet-voeten).
✅ De benen zijn altijd compleet onder water (voeten ook).

De flutterkick omvat een gestrekte, fladderende beweging 🐬🦋. Je vraagt de kinderen om te trappen, trappelen of shotten, maar zéker niet om te fietsen of te stampen.

Wat zijn veelvoorkomende fouten bij deze beweging?

knieën teveel gebogen: dit creëert teveel weerstand en vermindert de efficiëntie van de kick
vanuit de knieën schoppen en niet vanuit de heupen. De kracht van de kick komt van de heupbuigers en niet enkel van de knieën
voeten te dicht of te ver uit elkaar
onregelmatig ritme van de kick: dit verstoort de stroom en vertraagt de vooruitgang
beperkte enkel flexibiliteit: het strekken van de tenen en het hebben van flexibele enkels dragen bij aan een soepelere en efficiëntere kick.
overmatig spatten: teveel spatten zorgt voor onnodig energieverlies. Een gecontroleerde en gestroomlijnde kick helpt de waterweerstand te verminderen.
niet aanspannen van de kernspieren: Het verwaarlozen van het aanspannen van de kernspieren (core) kan leiden tot een minder stabiele lichaamspositie. De kern speelt een cruciale rol bij het behouden van een gestroomlijnde en evenwichtige lichaamshouding tijdens de flutterkick.
teveel nadruk op snelheid: uitsluitend focussen op snelheid zonder juiste techniek, kan de effectiviteit van de flutterkick compromitteren. Het is essentieel om prioriteit te geven aan een gecontroleerde en goed uitgevoerde kick boven pure snelheid.
gebrek aan ontspanning: spanning in benen en voeten kan de natuurlijke beweging van de flutterkick belemmeren. Het ontspannen van de onderste ledematen terwijl de vereiste spanning voor de kick behouden blijft, is belangrijk.
onjuiste lichaamshouding: het niet handhaven van een horizontale lichaamshouding kan de algehele effectiviteit van de flutterkick verstoren. Een gestroomlijnde lichaamshouding draagt bij aan verminderde weerstand en verbeterde efficiëntie.

Conclusie

Wat een gemakkelijke oefening lijkt, is het allerminst! De juiste beenslag rug/borstcrawl aanleren is geen evidentie. Kinderen gaan van nature fietsbewegingen 🚴 doen of stampen met de benen. Zo creëer je teveel weerstand in het water en ga je moeilijk voorruit.
Bij NaGé hechten we veel belang aan het aanleren van de juiste techniek. Hier lees je er alles over waarom! Maar met bovenstaande info, begrijp je allicht beter waarom er zoveel tijd tijdens lessen

Previous
Previous

Waarom Juiste Techniek de Sleutel is tot zwemSucces en zwemPlezier!

Next
Next

De voordelen van babyzwemmen