Waarom niet zwemmen met bandjes?

Waarom zijn zwembandjes onveilig ?

Zwembandjes zijn onveilig vanwege:

  1. Onnatuurlijke houding: ze zorgen voor een verticale positie in het water. Zo leren ze ook verticaal trappelen. Dat is dezelfde houding bij verdrinking en willen we dus vermijden. Alle drijfmiddelen stimuleren een verticale houding in het water, wat maakt dat ze leren watertrappen. Zodra het drijfmiddel af is, gaat het kind verticaal in het water hangen en zinkt het tot aan de bodem. Het kind trapt zichzelf letterlijk naar de bodum.

  2. Vals gevoel van veiligheid: drijfmiddelen geven kinderen vaak een vals gevoel van veiligheid. Ze begrijpen niet dat het de bandjes zijn die hen laten drijven en denken ten onrechte dat ze kunnen zwemmen. Dit kan leiden tot onverantwoordelijk gedrag in het water en het niet kunnen inschatten van gevaarlijke situaties.

  3. Gebrek aan begrip: ze leren hun eigen drijfvermogen niet kennen en begrijpen de aard van water niet.

Zijn er uitzonderingen in het gebruik van drijfmiddelen?

Het antwoord is nee. Het is belangrijk om geen enkel type drijfmiddel te gebruiken, waaronder zwembandjes, puddle jumpers, zwemgordels, badpakken met drijvers, enzovoort. Deze drijfhulpmiddelen moeten nooit worden gebruikt, ongeacht de situatie of locatie, of het nu in een zwembad, vijver of de zee is.

hoe ga je met jonge kinderen zonder drijfmiddelen het water in?

Alternatieve methoden om zonder drijfmiddelen te leren zwemmen:

  1. Ga samen met je kind het water in en bied fysieke begeleiding.

  2. Leer je kind de wateromgeving kennen en waar ze veilig kunnen spelen. Laat je kind weten waar ze kunnen staan en veilig kunnen spelen in het water. In een zwembad kun je bijvoorbeeld wijzen op de aanwezigheid van trapjes of het ondiepe gedeelte (‘plage’) van het zwembad. Aan zee is het belangrijk om voet te hebben en het water niet tot over de knietjes te hebben.

  3. Schrijf je kind in voor een zwemcursus om zelfredzaamheid in het water te ontwikkelen.

  4. Draag een gecertificeerd reddingsvest op een (zeil)boot voor extra veiligheid.

Conclusie

Zwembandjes zijn onveilig vanwege de onnatuurlijke houding, vals gevoel van veiligheid en gebrek aan begrip. Gebruik geen enkel drijfmiddel. Leer je kinderen zonder drijfmiddelen zwemmen door begeleiding, vertrouwdheid met het water, zwemcursussen en het dragen van reddingsvesten indien nodig (op boten). Zo vergroot je de zwemveiligheid en zelfredzaamheid van je kinderen.

Previous
Previous

De voordelen van babyzwemmen

Next
Next

Waarom moet je leren zwemmen?